сряда, 8 юни 2011 г.

Изгубени в ...ЗУЕС

 След последните промени в ЗУЕС написаното в тази статия вече не е актуално, т.к. чл.44 е напълно променен.Регистърът на управителните органи вече не е публичен, с което на практика се продължи порочната практика за прилагане на двойни стандарти в тази област.Проблем,на който ще бъде посветена нова статия...скоро!



"Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат."
"Гражданите имат право на информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не засяга чужди права. "
                                       
 
Отличителна черта на комунистите винаги е била тяхната наглост! Нещо в подобен смисъл преди време каза в парламента Волен Сидеров, но малкото ми останало гражданско достойнство не ми позволява да цитирам дословно точно него. Ако това политическо недоразумение остане в историята (и в интернет търсачките), не искам аз да съм отговорен за това. За това се връщам в началото- на комунитстите.Защото от там започва всичко...
Текстовете в началото на този пост са текстове от Конституцията.Основният закон на държавата, в която аз и вие  живеем. Със следващите редове ще се опитам да спра вниманието ви върху начина, по който този и няколко други закона биват нарушавани в името на нечисти интереси.Но за да стане ясна картинката, ще се наложи за момент да приемем, че в България органите на държавната власт не винаги ни мислят доброто.Нещо, за което предполагам, все някога са ви полазвали съмнения.За това нека сега го приемем за даденост - за да можем да продължим с чиста съвест нататък.


Зад абревиатурата ЗУЕС се крие "Закон за управление на етажната собственост".Нормативен акт от много висок ранг, чиято задача е да уреди отношенията между хората, живеещи в сгради и входове в режим на етажна собственост по отношение на управлението на общите части на сградата, както и отношенията на тези хора с държавата/общината.Този закон урежда управлението на общите части на всяка сграда или вход, в който има над три самостоятелни обекта, принадлежащи на различни собственици.В закона има легални определения за това какво е самостоятелен обект,  домакинство, обитатели, съседи и др.
Колко са адресатите на този закон?Едва ли някой може да каже със сигурност, но към днешна дата спокойно можем да ги смятаме над три милиона.Само живвещите в панелни блокове са над 2,5 милиона, ако към тях добавим многоетажните сгради от преди "панелната" ера, както и построеното във времената на имотния балон...няма да е изненада, ако се окаже, че половината население на държавата бива засегнато под някаква форма от текстовете на този закон и издадените въз основа на него подзаконови нормативни актове (ПЗНА).Това са страшно много хора! Повечето от тях никога не са влизали и няма да влязат в съд, никога няма да се срещнат с жив прокурор или дознател.Но всеки ден ползват асансьора, за да слязат на първия етаж от сградата, всеки ден отварят и затварят входната врата.Без дори да го съзнават, спазват (или нарушават) ЗУЕС.Всеки ден!
През годините преди ЗУЕС, тази специфична област е уреждана от множество актове, различни-но всичките до един подчинени на идеологията на тоталитарната държава.Онази, в която подредбата "роднина-милиционер-роднина-милиционер" е най-нормалното нещо на света, а Домоуправителят е нещо като "дясната ръка на Кварталния".Кой е "Кварталният"....по-добре да не знаете.Защото ако се наложи да питате кой е, значи вече имате проблем. Голям проблем! Толкова голям, че може да свърши я в ТВУ, я направо в Белене! За щастие, това време е отдавна отминало.Поне на мен ми се искаше да е отминало.Това им е лошото на призраците от миналото-за да се прогонят, трябват качествени екзорсисти!Вярващи и можещи! Ако възложите тази работа на аматьори, рано или късно ще се изправите отново лице в лице със същите призраци. Но вече ще е в друго време. Тоталитарната държава отдавна няма да я има и естественият ви инстинкт за самосъхранение в тази ненормална, антихуманна среда, ще е естествено отпаднал. А призраците ще бъдат по-кръвожадни от преди, много по-надъхани да вършат зло!
Когато преди мнооого мнооого години станах на 16, отидох да си извадя паспорт.Стана лесно и бързо (за разлика от сега, да се свети името на МВР както на небето, тъй и на земятааааа...).Лелката зад гишето ме погледна строго (тогава лелките зад гишетата наистина гледаха строго, не като сега), подаде ми паспорта и каза, че до края на седмицата трябва да се впиша в "Домовата книга". У кого е тази книга и какво трябва да пиша в нея, разбрах твърде скоро.Още на следващия ден привечер на вратата позвъни един едър чичко с кръгли очила, който без да се представя, ми подаде "книгата" и каза да впиша в нея името си и ЕГН.Този чичко беше нашият домоуправител. До тогава за него знаех твърде малко.От по-големите в блока бях чувал, че жена му понякога купува от пазара живи кокошки, които после коли в мазето. И до ден днешен не знам дали това беше вярно. Възможно е обаче чичото да са го застигнали трите най-страшни кокоши проклятия, защото няколко години по-късно се разболя и почина.Ако не броим няколкото напълно анонимни "срещи от трети вид" със самотни милиционери и пазачи на строежи, Домовата книга беше първата ми среща с "онази" система, уж вече заминала си, но все още жива. Моментът, в който разбираш, че измъкване няма.Това чудо си отиде заедно с тоталитарната държава."На отчет" продължаваха да ме водят само военните, но там играта на котка и мишка приключи категорично в моя полза.Отделям няколко реда тук за войнолюбците и патриотите, защото нямам намерение да се занимавам с тях нататък, когато стигна до "сериозната" част на този пост, пък и от коментарите им едва ли ще науча нещо.Та...аз, момчета, съм горд с това, че НЕ ХОДИХ в казарма.Не си падам по мъже с униформи и това си е. Природа...трудно се плува срещу нея!
Цялата тази глупост с домовите книги си замина няколко години след тоталитарната държава.Замина си, за да възкръсне от пепелта на хаоса чрез текстовете на ЗУЕС! Сега разбрахте ли защо е вярно, че комунистите са виновни за всичко и защо най-важната им черта е тяхната наглост? Защото никога не се отказват! Където и да стигнат стрелките на часовника на времето, те "като един" ще се опитват непрексънато да ги връщат назад.Докато ги върнат някъде до около 9.9.44 или в краен случай-около последния рожден ден на Сталин.
Сега нашият призрак се нарича "Книга на собствениците".Явно законодателят я е сметнал за нещо толкова важно, че уредбата и е поставена още в първите текстове на закона (чл.7).Чак след това са начинът на управление и органите на управление, решенията на общото събрание и др.Основата е "книгата" и върху нея ще градим останалото! Ако е някаква компенсация, правата и задълженията на собствениците са преди Книгата.Не, че в този си вид служат за нещо повече от декор.


Чл. 7. (1) Книга на собствениците се води във всяка сграда или вход в режим на етажна собственост.
(2) В книгата се вписват трите имена на собственика, на членовете на неговото домакинство и на обитателите, както и самостоятелния обект и началната дата на обитаване.
(3) Вписването се извършва в 15-дневен срок от придобиването на правото на собственост, а за обитателите - в 15-дневен срок от началната дата на обитаването.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 8 от 2011 г., в сила от 25.01.2011 г.) Достъп до данните в книгата имат управителният съвет (управителят), контролният съвет (контрольорът), собственикът относно неговите данни, както и органите на Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, общинската или районната администрация и Българската агенция по безопасност на храните.
(5) Данните от книгата на собствениците се предоставят от управителния съвет (управителя) при подаване на уведомление или заявление за вписване в регистър на сградите в режим на етажна собственост.
(6) Към книгата на собствениците се води приложение, в което всеки собственик или обитател вписва притежаваните или взети за отглеждане животни.
(7) Образецът на книгата на собствениците се утвърждава от министъра на регионалното развитие и благоустройството.


Какво ни казва този текст?Първо...измъкване няма!Книга се води задължително!В книгата се вписват лични данни.Те са такива според определението на закона за защитата им:
Лични данни са всяка информация, отнасяща се до физическо лице, което е идентифицирано или може да бъде идентифицирано пряко или непряко чрез идентификационен номер или чрез един или повече специфични признаци.
В книгта на собствениците се вписват:
а)трите имена на собственика
б)на членовете на неговото домакинство и на обитателите
в)самостоятелния обект и началната дата на обитаване
Напълно логично, достъпът до тези данни е и няма начин да не е ограничен-достъп имат само:
а)управителният съвет (управителят),
б)контролният съвет (контрольорът),
в)собственикът относно неговите данни, както и 
г)органите на ...(за къде без органите), 
д) Общинската или районната администрация и 
е)Българската агенция по безопасност на храните. 
Тази информация се подава на общинската администрация и там тя се съхранява според правилата и с грижата, с която се съхраняват лични данни.
След като се запишат всички собственици и обитатели в книгата, управителят отива в общината.Това е свързано със следващия ни важен текст:
Чл. 44. (1) Общинската или районната администрация създава и поддържа публичен регистър на сградите или отделните входове в режим на етажната собственост, които се намират на територията й.
 Това е отделен регистър-на сградите.В него се вписват:
а)Сградата или отделния вход в режим на етажна собственост - адрес, етажност и други индивидуализиращи характеристики, определени с наредбата по ал. 4;
б) формата на управление;
в) управителните органи.
Не съществува никакво съвпадение между  тескта на чл.7 и чл.44.Единият се отнася за самостоятелен обект в рамките на сградата, а другият текст касае управителните органи на ЕС -коя е сградата на ЕС, каква е формата на управлението и кои са управителните органи.Два напълно различни текста, на различни места в закона, които нямат общи елементи от правна норма помежду си, нито са в отношение на препращане.Съвсем различни неща.Едното е книга с лични данни и ограничен достъп, другото е публичен регистър.


Тъй като така дадената уредба е не достатъчно конкретна, в чл.44, ал.4 е предвидено да се издаде наредба, с която да се определи "редът за водене и образецът на регистъра".
Все пак издаването на наредба е предвидено в закона и тя е била издадена.Това е 

НАРЕДБА № 3 ОТ 17 ЮНИ 2009 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА ПУБЛИЧЕН РЕГИСТЪР НА СГРАДИТЕ В РЕЖИМ НА ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ.

Тази наредба в по-голямата си част възпроизвежда дословно текстовете от ЗУЕС.Но има една особеност.Не само конкретизира съществуващите в закона норми, но въвежда и нови.Като това се случва със заключителните разпоредби на Наредбата!

От една страна в параграф 1 е посочено, че наредбата се издава на основание чл.44 (4) ЗУЕС.От друга, в параграф 2 се създава една съвсем нова разпоредба.:

§ 2. Достъп до данните в регистъра имат управителният съвет (управителят) и контролният съвет (контрольорът) относно представляваната от тях етажна собственост, длъжностни лица от общинската/районната администрация, както и органите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на вътрешните работи и Националния статистически институт.

   

Да видим как стои всичко това във времето.Наредба 3 е публикувана в Държавен вестник на 03.07 (трети юли ) 2009 година, в брой 50, в Официален раздел.По това време министър е Асен Гагаузов.Това са последните дни, в които той официално е заемал този пост. На 27 юли,със скромна, но тържествена церемония, е посрещнат новият министър - Росен Плевнелиев.Липсват текстове, които да се отнасят до влизането в сила на наредбата, за това тя е влязла в сила по общия ред- три дни след обнародването и.И на практика - 20 дни преди в министерството да дойде новият министър.

Усетихте ли повея на свежа номенклатурна мисъл в текста на наредбата? Към Регистъра се прилагат правилата за достъп до книгите на собствениците!!! От една страна, ЗУЕС ни е казал, че този регистър е публичен! От друга с параграф от заключителните разпоредби на нормативен акт от по-нисък ранг (наредба), регистърът изведнъж престава да бъде публичен!Кръгът на лицата се оказва стеснен до неузнаваемост, появяват се и нови субекти...Според този текст собственикът на самостоятелен обект в ЕС няма достъп до данните в регистъра.Това елиминира на момента всякаква идея за поправяне на грешки!Група лица могат да се съберат, да си напишат един фалшив протокол от общо събрание на ЕС и с него да отидат да се впишат в регистъра като управителни органи на сградата.Кой ще разбере?Как ще се оправи грешката или ще се сезира прокуратурата за извършено престъпление???На всичкото отгоре с няколко последователни промени в ЗУЕС се стигна до положението, при което управителят вече може и да не е собственик.Общинската администрация извършвала проверка преди вписване в регистъра...Какво проверява???

По-лошо...тази група лица могат да започнат да сключват договори от името на ЕС.Управителят е представител на ЕС в отношенията и с трети лица...

Появява се и Националният статистически институт.Тази институция от къде се взе, г-н министър?В ЗУЕС НСИ не се споменава никъде.В същото време МРРБ е министерството, което поддържа регистъра "НБД-Население".Само аз ли виждам, че тук е извършено брутално нарушаване на закона? 

                            

Но нека погледнем от друг ъгъл-от ъгъла на Закона за нормативните актове.

Наредбата е нормативен акт, който се издава за прилагане на отделни разпоредби или подразделения на нормативен акт от по-висока степен.
Актове от по-висока степен са кодексите и законите.А наредбата може да се отнасе само до прилагането на вече съществуващи в закона разпоредби.С нея не могат да се създават нови норми, с които да се уреждат несъществуващи обществени отношения или вече съществуващи такива да се уреждат по начин, различен от този в закона.
За това и съществува чл.12 ЗНА Актът по прилагане на закон може да урежда само материята, за която е предвидено той да бъде издаден.
Къде в ЗУЕС пише, че достъпът до публичния регистър на сградите ЕС, може да се ограничава с наредба?Та нали това е идеята един регистър да е „публичен“-достъп до него да има всеки, без да е нужно да доказва правен интерес от това.
ЗНА, чл.15: Ако постановление, правилник, наредба или инструкция противоречат на нормативен акт от по-висока степен, правораздавателните органи прилагат по-високия по степен акт.
Че ЗНА е един от най-често нарушаваните закони у нас, е извън всякакво съмнение.На някой да се е случвало административен орган да откаже да приложи например наредба, очевидно противоречаща на закон, преди тази наредба да бъде отменена от съда??? Аз не съм чувал за подобен случай.
ЗНА,Чл. 16. (1) Държавните органи са длъжни да уведомят органа, овластен да отмени нормативния акт, за несъответствието между него и акт от по-висока степен.
(2) В пределите на компетентността, предоставена му от Конституцията, главният прокурор предявява протест за отмяна на нормативен акт или на отделни негови разпоредби, ако те противоречат на нормативен акт от по-висока степен.
Ей тука вече сме с двата крака в дивата екзотика...Тази наредба е била обнародвана на 03.07.2009 година.Сега сме юни 2011.През това време се правиха многобройни промени в ЗУЕС и никой не забеляза очевидното противоречие между закона и наредбата.Айде бе!А прасетата летят!

Как стана така,че с един параграф от наредба бяха нарушени едновременно:
чл.41 (2) от Конституцията.
чл.5 (1) от Конституцията.
чл.44 (1),(4)от ЗУЕС,
чл.7 (2), чл.12, чл.15(1,3)ЗНА
...и никой не забеляза в продължение на цели две години !!!

За мен изводът е, че МРРБ от самото начало води нечиста игра спрямо гражданите и тази игра е свързана с усвояване на огромните субсидии за саниране!И този евтин трик е заложен още в закона!Сдруженията на собствениците са субектите, които трябва да усвояват парите!А по някаква случайност се оказва, че те трябва да се впишат в същия „публичен“ регистър.
Сигурност на оборота??? Тоя филм вече го гледахме с Търговския регистър.С един текст в наредба са създали бездънна яма за измами и злоупотреби!Тук изобщо не е ясно кой кой е!
В чл.29 от ЗУЕС, уреждащ регистрацията на сдружението, въобще няма предвидена възможност за издаването на ПЗНА!Споменава се някакъв публичен регистър и толкоз.Заявлението за регистрация се подава до общинската администрация и поради липса на друг регистър, не е трудно да стигнем до извода, че това е същият онзи регистър от чл.44 ЗУЕС.А сдружението е юридическо лице!Къде още трябва да се регистрират...БУЛСТАТ...Всъщност именно БУЛСТАТ е единствената допирна точка между ЗУЕС и Националната статистика.
Пак се опитват да ни разиграват с евтини номера от селските вечеринки!Типично по комунистически-нагло и евтино!



Няма коментари:

Публикуване на коментар