събота, 21 януари 2012 г.

Как Столична община затвори Витоша за велосипедисти

У нас има стара управленска традиция, когато се поставят забрани за нещо, те да се формулират възможно най-абстрактно и тълкуването им за какво точно се отнасят, да бъде оставяно в ръцете на „органите по контрол“. Като предпочитанията са това да става от най-ниското ниво персонал. Тази традиция за последните 20 години ни докара единствено до нагла демонстрация на произвол от въпросните „органи“, насади повсеместно у тях чувство за безнаказаност  и за „гарнитура“-създаде сред тях чудовищна по мащаб корупция, която вече до такава степен се приема за нещо нормално, че се е превърнала в норма на поведение.Отдавна вече не можем да си говорим за прецеденти и изолирани случаи в рамките само на едно ведомство или конкретен ръководител.
През изминалата седмица вниманието ми привлече страницата на софийския „Център за градска мобилност“. На 12.01.2012 те публикуваха на сайта си част от текста на заповед РД-09-05-7/11.01.2012 на Столична Община, с която се въвеждат ограничения в транспортния достъп до парк Витоша.Естествено,тя веднага стана предмет на обсъждане в няколко форума.И нямаше как да не стане, защото ограниченията, които въвежда, засягат прекалено много хора. В нея четем следното:

„СЧИТАНО ОТ 14.01.2012 Г. СЕ ПРОМЕНЯ ЗАБРАНАТА ЗА ВЛИЗАНЕ НА ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА САМО В ПОЧИВНИ И ПРАЗНИЧНИ ДНИ ПО ПЪТИЩАТА В ПАРК ВИТОША В УЧАСТЪЦИТЕ:
ОТ КВ. ДРАГАЛЕВЦИ ДО ЩАСТЛИВЕЦА  И
ОТ КВ. БОЯНА ДО ЗЛАТНИТЕ МОСТОВЕ „


Става дума за двата асфалтови пътя, по които се осъществява транспортният достъп до парка от София.Там действително съществува проблем.В почивните дни много хора се качват с колите си в парка и това води до страхотни задръствания – най-вече между „Копитото“ и  „Златни мостове“. По пътя от лифтовата станция на Драгалевци до „Щастливеца“ не е толкова зле,макар и там хаосът с престоя и паркирането да е в порядъчни мащаби.Интересното в тази заповед се свежда до две неща.Първото е, че ограничението няма срок, а е „ВРЕМЕННО, ДО ОТПАДАНЕ НА НЕОБХОДИМОСТТА „.А второто съществено е понятието  „ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА“.
Кои превозни средства попадат в тази категория, четем в Закона за движение по пътищата, последна редакция от 24 Юни 2011г.  :

"Пътно превозно средство" е съоръжение, придвижвано по пътя на колела и използвано за превозване на хора и/или товари. Към пътните превозни средства се приравняват трамваите, тракторите и самоходните машини, когато се придвижват по пътищата. „
Законът изрично определя като „пътни“ следните превозни средства:
Моторните превозни средства
Мотоциклетите
Мотопедите
Ремаркета и Полуремаркета
Велосипедите.


Според текста на тази заповед излиза, че на Витоша е забранено да се качите и с велосипед, защото той е „пътно превозно средство“ и като такова попада в обсега на действие на забраната.

Да,сега е зима!Да, активният сезон за велосипедистите още не започнал.Но от края на март нататък те са честа гледка по пътищата и извън тях, а липсата на срок за действието на забраната поставя редица въпроси.Колкото и да е ограничена тази забрана в случая ( важи само от 11:00 до 14:00 часа, само в почивни и празнични дни и само за пътищата през Симеоново и през Драгалевци), остава под въпрос чии интереси обслужва толкова широко формулирано ограничение и дали то не е просто първата крачка към по-мащабни и трайни ограничения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар